1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Петя Ставрева: Никола Петков защити демокрацията с живота си, а днес тя отново е застрашена!

Петя Ставрева: Никола Петков защити демокрацията с живота си, а днес тя отново е застрашена!

Обединени земеделци отбелязаха 66 години от убийството на земеделския водач

“Никола Петков не просто се бореше за демокрация, той я защити с живота си. В името на неговата свята памет ние, неговите последователи, трябва да продължим борбата за мир, хляб, свобода и народовластие. Защото днес демокрацията отново е в опасност! Управлението на страната е узурпирано от олигархията, която диктува решенията на властта.” Това заяви председателят на партия Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци, симпатизанти и граждани след панихидата в храма “Св. Седмочисленици” в София, отслужена по повод 66 години от убийството на земеделския лидер и водач на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание.

Никола Петков ни показва, че в политиката трябва да умеем да влагаме сърце и да се борим неуморно за каузата, в която вярваме. Само тогава можем да убедим хората в правотата на делото си и те да ни последват. Имено това постига земеделският исполин. Неговото обесване и репресиите на тоталитарната власт се оказват неспособни да заличат спомена и вдъхновението, което носи личността му, каза Ставрева.

Днес е време за смелост, почтеност и обединение на силите на всички земеделци и демократи в името на голямата цел – просперираща и независима България, призова тя. От името на Обединени земеделци Петя Ставрева отново  настоя паметната дата – 23 септември, да бъде обявена за ден на Никола Петков! В словото си Ставрева припомни как е загинал земеделският лидер. Той е арестуван още в сградата на Народното събрание и след бърз и режисиран съдебен процес е осъден на смърт чрез обесване.

Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември въпреки протестите на западната общественост. На гроба му четирима американски конгресмени поставят венец с надпис – „Един от най-великите демократи на всички времена”. В безсилието си пред безсмъртието на личността на Никола Петков, комунистите заличават гроба, а тленните му останки са пренесени незнайно къде.

Така репресивният апарат на тоталитарната система слага край на опита за демократично развитие на страната, за да започне мрачното 45-годишно безвремие, коментира тя.

На възпоменателното събитие присъстваха земеделци от София и страната, представители на Сдружението на репресираните земеделци, членове на националното ръководство на партията, граждани. Сред гостите бяха председателите на РДП и БСДП Захари Петров и Йордан Нихризов, лидерът на НПСД Корман Исмаилов, Евгени Чачев от ръководството на ДСБ. След панихидата Обединените земеделци поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.