1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. По традиция днес отбелязваме деня на лозаря – Трифон Зарезан

По традиция днес отбелязваме деня на лозаря – Трифон Зарезан

Обичаят е свързан с първия процес от годишната обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване

По традиция днес, 14 февруари, отбелязваме деня на лозаря – Трифон Зарезан. Това е обичай, свързан с първия процес от годишната обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. Православната църква почита този празник на 1 февруари, но мнозина с радост празнуват и на 14 февруари, според Григорианския календар.

Традицията отрежда водещо място на България сред винените дестинации - лозарството и винарството се развиват по нашите земи още от времето на древните траки. Те са се славели като производители на едни от най-качествените вина в древността.

Самото вино присъства в религиозните ритуали на предшествениците ни и така, то до известна степен е обожествявано. По-късно възниква и култът към виното и към неговия бог Дионис. Веднъж в годината са се организирали тържества в негова чест.

По-късно източното православие също възприема култа към Дионис и почита празника на виното в негова чест. Свети Трифон се счита за пазач на лозята, затова празникът е в негова чест. На този ден във всеки край на страната се зарязват лозите. Сред мъжете се избира най-достойният, който бива провъзгласен за Трифон. Той ще прочете специална молитва за плодородие.

Имен ден празнуват всички, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Тричка, Трифко, Трифул, Фуне, Радка, Рачо. Наздраве!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.