1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на брежанския кестен ще се проведе в края на месеца

Празник на брежанския кестен ще се проведе в края на месеца

Гости на празника ще бъдат кметовете на община Берковица, ректорът на Югозападния университет и преподаватели от Катедра „Изобразително изкуство”

Празник на кестена ще се проведе в Брежани на 30 октомври, съобщиха организаторите. Очакват се гости на празника да бъдат кметовете на община Берковица, ректорът на Югозападния университет и преподаватели от Катедра „Изобразително изкуство”, както и всички родени и свързани с бившето миньорско селце.

Празникът започва с пленер на най-добрите млади художници – студенти от последния курс от Катедрата по изобразително изкуство, които цяла седмица ще гостуват на Брежани и ще изобразяват върху платна своите впечатления. На 30 октомври празникът ще се открие с камбанен звън на сто и шестдесет годишната църква „Св. Димитър”, където ще се направи водосвет на новата кестенова реколта. В същия ден ще се открие изложба - базар на младите художници от Югозападния университет, етнографска и кулинарна изложба. Всички домакини ще получат подарък малка книжка - рецептурник на ястия с кестени. А концертът ще обедини с песен, музика и танц кестеновите места в България. В него ще участват деца от Брежани и самодейци от общините Петрич и Симитли, а Берковската духова музика ще вдигне настроението на всички, гарнирано с бутиково вино и печени кестени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.