1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на черешата в гр. Кюстендил

Празник на черешата в гр. Кюстендил

Посетителите могат да видят произведения на изкуството, посветени на черешата

Два поредни дни - 21 и 22 юни 2013 г. се посвещават на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Първото овощарско изложение в страната е в гр. Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба. Празникът-изложение е възстановен през 2008 г.

Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със  знака на  сакралност,  черешите са  символ на доброто.  Те са  предвестници  на лятото, вратата, през която се отваря берекета и успеха на кюстендилския овощен край.

В Кюстендил черешата е присадена в бита и културата на населението, тя е пазена и обгрижвана с обич, с надежда за добруване, оградена е от ритуали и самородна поетичност.

Десетки производители излагат всякакви сортове череши на градския площад, като освен сертификати и наименования и табелки с произход, всеки се старае и да представи черешата под най-различна и интересна аранжировка. Посетителите могат да видят произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии. Войводи пазят сергиите и продукцията, но и забавляват всички, дошли да се насладят на празника. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари черешата намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят.

Част от Празника на черешата е и богата фолклорна програма. Много участници от Кюстендил, съседните общини и гости от Сърбия се включват във фолклорния фестивал. Има конкурс и за най-красиво подреден черешов щанд.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.

За поредна година част от празника ще бъде гостуването на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Неговата програма включва провеждането на кулинарна изложба на уникални регионални ястия, представени от жители на района, участващи в празника. Специално жури, което включва представители на медиите, местната общинска администрация, шеф-готвачи и официални гости, оценява ястията по утвърдени критерии и обявява победителите в различните категории, които получават предметни награди.

Част от фестивала е демонстрационно готвене на професионална кухня, на което се изявяват ученици от професионалната гимназия по туризъм в селището-домакин. В програмата на празненството са включени и детски пленер и пътуваща изложба на детски рисунки на кулинарна тематика, представителна извадка от националната изложба за детски рисунки „Рецептите на баба”. Двудневните черешови празненства завършват с богата художествена програма.

Вижте програмата на празника в рубрика Прояви...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.