1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на камбата в испанското село Фресно де ла Вега

Празник на камбата в испанското село Фресно де ла Вега

Фестивалът ще се проведе на 28 и 29 септември

Чушката е зеленчукът, който е в центъра на доста фестивали в Испания и дори се е изкачил върху герба на Фресно де ла Вега. Тази събота и неделя жителите и гостите на това село, наричано още "градината на Леон", се събират за празника на камбата. Той ознаменува края на активното бране, което започва още в началото на август и приключва в последните дни на септември.

До миналия век във Фресно де ла Вега е имало две енории - Сан Мигел и Сан Андрес, а по време на празниците избуявало съперничеството - чии градини са по-красиви, по-богати и дават по-вкусен плод. Понякога споровете ставали толкова разгорещени, че дори свещениците не успявали да ги укротят и се налагало графът на Валенсия и Оняте да се намесва като арбитър.

По време на празника всичко се върти около чушките - надпревара за най-едрата камба, конкурс за най-добре подреден щанд, опити за количествен рекорд по приготвянето на традиционното ястие  "пименада" (нещо като чушки с доматен сос), много музика и танци.  

През миналата година малко не достигна на най-тежката чушка да достигне килограм. Кантарът показа точно 976 грама, а градинарят, който я е отгледал, си тръгна с награда от 50 евро. Търговската равносметка също е окуражителна - фестивалът е бил посетен от 30 000 души, а 80-те градинари са пласирали 300 000 кг камби, тоест средно по 10 кг на посетител.

За приготвянето на пиментадата пък били използвани три тона чушки - поравно червени и зелени. Ето и рецептата (указаните количества са за две порции):

Половин килограм червени и също толкова зелени чушки и три големи домата се изпичат във фурна, обелват се и се изчистват семките. Изтеклият по време на чистенето сок се събира, прецежда и връща при зеленчуците. Чушките се нарязват на ивици, а доматите - на парчета. Добавя се лукът, нарязан на ивици. Ястието се овкусява с морска сол и зехтин и се кипва върху огън да изври течността. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.