1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на плодородието ще се проведе в Кюстендил

Празник на плодородието ще се проведе в Кюстендил

Снимка:

Двудневното изложение ще бъде открито на 5 октомври

За пета поредна година в Кюстендил ще се проведе двудневният Празник на плодородието. Това каза началникът на отдел „Култура и духовно развитие” Дима Укалска, цитирана от Радио „Фокус”.

Празникът ще бъде открит утре, 5 октомври, от 17.30 часа на централния площад „Велбъжд”. Земеделските производители от региона ще покажат произведените от тях с много труд и грижи плодове и зеленчуци, а в изложението ще се включат и занаятчии. Плодородието на Кюстендилския край ще отрупа десетки щандове на изложението, организирано от общината и местния институт по земеделие.

Есенният празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1896 година под патронажа на тогавашното министерство на търговията и земеделието. За пета поредна година от неговото възобновяване организаторите ще проведат и конкурси за най-едра ябълка, най-красив щанд и най-атрактивен плод. Миналата година наградата беше присъдена на читалището в село Драговищица, което представи ябълка, тежаща 650 грама. Празникът ще премине с поредица от съпътстващи инициативи и музикална програма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.