Празник на розата в Казанлък

Фестивалът тази година ще продължи до 24 юни с Еньовски ритуали

От днес до 24 юни Казанлък ще бъде сцена на тържествата от Фестивала на розата, традициите и изкуствата, съобщават от общината. Програмата в отделните седмици е посветени на елементите на природата – огън, вода, въздух, земя и, разбира се, на българския символ - розата.

Празничната програма започва с минифестивала "ОпеРОЗА” – посветен на Емануил Манолов, автор на първата българска опера, написана специално за Казанлъшкия оперен театър. Акцентът ще бъде върху българската класика и нейните съвременни интерпретации.

Ще бъдат представени българските традиции и техните интерпретации в съвремененното ни изкуство, посветени на прекрасното цвете. На Фестивала на розата в Казанлък гостите ще могат да се докоснат до живата традиция на Розовата долина и до позитивната енергия на българското изкуство, допълват от общината.

"Нестинарка” в изпълнение на балет "Арабеск” поставя началото на седмицата, посветена на огъня, и се свързва с предстоящия празник - на Св. Константин и Елена. Темата ще продължи до 26 май с музиката на "Оратница" (което означава пречистване с огън), концерт на Теодосий Спасов и огнените танци на "Дивинитас”.

В празничната програма на Казанлък има музика за всички – от почитателите на етно и джаз, до тези на камерната музика, а също open air спектакли, карнавал, флашмоб, пленери,  изложби, уъркшопи, демонстрации, чествания, дегустации  и конкурси.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.