1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Предстои Осми национален пчеларски събор в Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”

Предстои Осми национален пчеларски събор в Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”

Паралелно с пчеларския събор ще бъде проведена и тематична дискусия

В комплекс „Етъра” на 10 и 11 юли от 10.00 часа ще се проведе осмият Национален пчеларски събор. Това съобщиха от Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”  предаде Агенция "Фокус".

Събитието се организира от Българският пчеларски съюз. В мероприятието ще вземат участие утвърдени производители на мед от цяла България. Пчеларите ще гарантират за продукцията си със специален документ за качество. Паралелно с пчеларския събор ще бъде проведена в административната сграда на музея и тематична дискусия. Появила се на земята преди 140 милиона години, пчелата е символ на трудолюбие, а пчелният кошер – образец на организирано общество, работещо по строги правила и закони. Пчеларството, като поминък на българите има многовековна история и заема определено място в народното стопанство, а пчеларите са трудолюбиво, мобилно, любознателно и интелигентно съсловие от българските граждани. В древността славяните случайно започват да се занимават с пчеларство. Много по-късно пчеларството се превръща в поминък на славяните, като освен мед се добиват и восъчни продукти и най-новият от тях - прополис, който се ползва за лекарство.

Най-важният продукт през вековете за човека е медът, който се използва за храна и лекарство. Освен това на човека се налага да си създаде простор и светлина в жилището, използвайки светлината на восъчните свещи. Развитото в средноевропейските страни свещарство достига и да североизточните части на Хърватия. Това занятие има специално название – изработка на кошери и восъчни свещи. То битува и сега в Североизточна Хърватия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.