1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. През тази година не се очаква недостиг на агнешко месо у нас

През тази година не се очаква недостиг на агнешко месо у нас

Снимка:

Едуард Стойчев: Цената на едро ще е ясна две седмици преди Великден

Към 100 лв. ще плащаме за цяло агне за Великден, изчислиха стопани. Животновъди от селата около Монтана вече определят цената. Освен това те имат още отсега клиенти. Търговци направиха сметка, че агнешкото ще струва по магазините с 1 лев по-малко спрямо миналата година, пише mont-press.com.

Между 5 и 8 лева живо тегло ще се предлагат целите агнета за Великден в Монтанско. По-евтино ще излезе покупката на едро. Живеещи в Живовския квартал на Монтана граждани вече организират “кооперации”. Иван Йорданов и Младен Младенов заедно ще купят малко агне. Други трима техни по-възрастни съседи, чиито деца са зад граница и няма да се върнат за празника, ще се обединят, за да имат агнешко на трапезата. Хората направиха сметка, че така месото ще им излезе значително по-евтино, а ще спазят и традицията.

Според експерти, през тази година не се очаква недостиг на агнешко у нас. През 2013 г. дефицит също нямаше. Повече вносно месо е продавано по магазините през 2012 г. Тогава е доставяно замразено месо от Нова Зеландия и Австралия.

“Все още е рано да се каже каква ще бъде цената на едро на агнешкото. Тя ще е ясна две седмици преди Великден”, обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Около 12-13 лв. за килограм е била средната му цена за миналата година, припомни той.

Значително по-малко ще платите, ако си купите агнето от стопани. Прясно месо предлагат овчарите от Берковско всяка година. Стопаните в Чипровско и Дамяновско също продават. Още отсега на места в Монтана се виждат обяви за продажба на живи животни. Такива има и в интернет.

Купуването на месо от фермерите има редица предимства. Знаете какво получавате, имате гаранция, че е екологично и съвсем безвредно, гласи една от рекламите на животновъд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.