1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Природен парк „Шуменско плато” организира фестивал, посветен на Еньовден

Природен парк „Шуменско плато” организира фестивал, посветен на Еньовден

Празникът на слънцето, водата, билките и живителната сила на природата е един от най-тачените в българския календар

Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато” към Изпълнителна агенция по горите и тази година организира фестивал „Зелени слънца”, посветен на  Еньовден - 24 юни. Събитието се провежда на територията на парка в близост до Информационния център. Празникът на слънцето, водата, билките и живителната сила на природата е един от най-тачените в българския календар. С провеждането му Дирекцията на парка си поставя за цел да популяризира и съхранява народната традиция, отразяваща отношението на българина към билките, лечебната сила, която притежават и да създава нагласи за тяхното опазване.

Началото на фестивала е поставено през 2006 г. и през годините  се утвърждава като успешна форма за културен туризъм и привличане на туристи в Природен парк „Шуменско плато”. Инициативата дава възможност за представяне на местни традиции, занаяти и практики чрез работилници и щандове за ръчно изработване на продукти.

През настоящата година гостите на фестивала „Зелени слънца” могат да наблюдават възстановка на обичая „Еньовден”, драматично - музикален спектакъл „Слънчов ден” с участието на Вокално-театрална формация при ОШИ „А. Стоянов” - гр. Шумен и Градски духов оркестър „М. Биков” при НЧ „Ст. Чилингиров 1963”. Посетителите могат да участват в работилници за приложно творчество и арт ателиета, да дегустират билкови чайове, да разпознават и научат много за билките и да вземат участие в дейности, свързани с тематиката на празника.

Целта на организаторите е да покажат, че защитените територии съхраняват успешно не само българската природа, но и националното  богатство - народните традиции и обичаи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.