1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Пролетен празник на животновъдството и земеделието ще се проведе в гр. Кресна

Пролетен празник на животновъдството и земеделието ще се проведе в гр. Кресна

Събитието ще се състои на 06 април 2013 г. /събота/

На 06 април 2013 г. /събота/  в гр. Кресна ще се проведе второто издание на Пролетен празник на животновъдството и земеделието. Това отново ще бъде изключително жив и атрактивен празник на българските традиции, стари породи, сортове и природа. Много звуци, цветове и емоции, които не могат да се усетят на друго място. Уникална смесица от пазители на традиции, фермери, кулинари, природозащитници и ценители на българското. Първото издание на празника бе посетено от над 2000 човека от страната и чужбина, като се превърна в най-мащабното подобно събитие провеждано в Югозападна България.

Официалното откриване на събитието е в 10.00 ч. Мястото на изложението е гр. Кресна, област Благоевград, до ЖП гарата, непосредствено до път Е79.

"II-рият Пролетен празник на земеделието и животновъдството” се организира от Съюза на фермерите - Струма, гр. Кресна. Проявата утвърждава българските исконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинария. Изложението е свързано с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност. Съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно-етническа група.

Загубата на един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често следствие на това се „раждат” фалшиви продукти, имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо с него като качество. В днешно време пазарът е залят от такива фалшификати, които в повечето случаи са и вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация полага усилия да съхрани културната си идентичност на фона на глобализацията. Пролетният празник на земеделието и животновъдството в гр. Кресна е сериозна стъпка в подкрепа на тези усилия.          

Партньори по организацията на проявата са национални развъдни организации за редки породи, природозащитни организации, действащи сдружения на производители на биологични и натурални храни. Инициативата се подкрепя от община Кресна и кмета на общината.

Допълнителна информация за празника четете в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.