1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Пролетен празник на животновъдството

Пролетен празник на животновъдството

Автохтонни породи животни представиха в Кресна

Пролетен празник на животновъдството и земеделието в Кресна събра на едно място фермери и производители на екологично чисти продукти. Събитието се провежда за шести пореден път, а целта е опазване и разпространение на редките видове кози, овце и кучета.

Национални организации и работещи за опазването на автохтонните породи животни представиха над 300 животни. Сред тях калоферска дългокосместа коза и овца, каракачански кучета.

 Изключително са издръжливи на студ. Самата вълна така е устроена ,че дори и да вали и една седмица без да спира водата се отцежда по дългия косъм, изтича отвън , а от вътре има един пухов слой , който опазва винаги животните сухи и пази топло“, каза Сидер Седевчев, животновъд.

 Те основно се хранят с люцерна и зърно и през по-голямата част от годината животните са на свободно пашуване в гората“, обясни Светослав Петров.

Животните започват да се отглеждат в региона на Кресненско преди около 10 години. Фермерите започват възпроизводството на породите, заради висококачественото мляко, уникалният косъм и месото, а целта е да запазят изчезващият калоферски вид коза и овца.

Автор: Снежана Любенова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.