1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Проверяват добиването и продажбата на коледни елхи в Кюстендилско

Проверяват добиването и продажбата на коледни елхи в Кюстендилско

При установени нарушения ще се налагат и глоби

Горските инспектори ще извършват постоянни проверки, касаещи добиването и продажбата на коледни елхи в Кюстендил. За радио „Фокус” директорът на Регионалната дирекция по горите инженер Здравчо Тодоров съобщи, че е изготвен график за проверките, които ще продължат до края на годината.

Горските инспектори ще осъществяват контрол при добива, превозването и продажбата на елхи и дрянови клонки. При установени нарушения ще се налагат и глоби. Санкцията за физически лица е от 50 до 3000 лева, а за юридически лица от 100 до 5 000 лева. „Добиването на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови клонки е вменено на държавните предприятия, имащи шапка в Благоевград. Ние упражняваме контрола при осъществяването на дейността по добива”, каза инж. Тодоров.

Към момента от осем горски и ловни стопанства, на територията на Регионалната дирекция по горите, са подадени и одобрени шест планове за добив на коледни елхи. За миналата година в областта са продадени 3000 коледни елхи, на стойност 7000 лева. „Винаги коледните елхи са купували по-малко, в сравнение с това, което сме одобрили. Продажбата е около 50% от одобрените планове. Предполагам, че хората са се ориентирали към изкуствените елхи”, допълни Здравчо Тодоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.