1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С 55 коня разполага Конната база във великотърновското село Арбанаси

С 55 коня разполага Конната база във великотърновското село Арбанаси

Най-евтиният кон е на цена между 4000 - 5000 лева

С 55 коня разполага Конната база във великотърновското село Арбанаси. Това каза на пресконференция Михаил Костов, президент и главен треньор на Клуба по конен спорт, предаде Агенция "Фокус".  Костов обясни, че отглеждат кобили- майки за възпроизводство, тъй като нямат възможност за закупуване на скъпи коне. Най-евтиният кон е на цена между 4000 - 5000 лева, а най-скъпият в Конната база е между 25 000 - 30 000 лева.

Костов заяви, че сами поддържат материалната си база. Направили са и въртележка за коне. Тя представлява кръг с диаметър 15 метра и е за шест коня. Костов обясни, че най-малките въртележки са за четири коня, а най-големите са за 12 коня. Той посочи, че това съоръжение е много скъпо. Те са закупили мотора, рамената и компютъра от Холандия преди две години, всичко друго сами са правили с подръчни материали. В България до този момент има само три такива въртележки.

Михаил Костов съобщи, че тази година отново ще кандидатстват за финансиране за изграждане на плацове. Те трябва да бъдат два – тревен и пясъчен. Миналата година са кандидатствали по два проекта – единият е бил отново за изграждане на плаца, другият е „Деца в свободното време – безплатна езда”. По втория проект са спечелили 6000 лева. „За плацовете казаха, че държавата е в криза и няма пари”, заяви председателят на Клуба по конен спорт. Клубът е шампион за трета поредна година, като преди това са били шампиони шест последователни години. Прекъсването се е получило заради започването на изграждането на плаца. Клубът развива трите възрастови групи – деца, юноши, мъже и жени.

За 21-ва поредна година в Арбанаси ще се проведе традиционният празник Тодоровден, съобщи кметът на селото Тошо Кръстев. Тържествата на 12 март ще започнат в 11.00 часа в центъра на селото, където Великотърновският митрополит Григорий ще извърши водосвет. Той ще благослови конете, конниците, хляба и зобта. Празникът ще продължи с дефиле по улиците на селото, след което специална комисия ще определи най-гиздав кон и жокей. Дефилето ще е и с чуждестранно участие. Шотландката Лора Ашли, която вече трета година е състезател на Клуба по конен спорт в Арбанаси, ще се включи в дефилето. Клубът ще представи между 15-18 коня от няколко породи. Те са най-вече кръстоски между кобили-майки, жребци Холщайнер, Олденбург и Хановер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.