1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С Кръстовден идва есента

С Кръстовден идва есента

В някои краища на България денят наричат гроздоберник, тъй като тогава започва гроздоберът

Българската православна църква чества днес Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и живототворящ Кръст Господен. След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

Смята се, че на Кръстовден „денят и нощта се кръстосват”, т.е. стават равни по времетраене и слънцето поема път към зимата. Времето застудява, студени стават и реките, и морето. Както на Симеоновден, така и на този празник на някои места стопаните започват есенната оран и сеитба, осветяват семето за посев и за пръв път засяват. Стара поговорка казва: „На Кръстовден снеми ралото, на Петровден го вдигни”. В някои краища на България денят наричат гроздоберник, тъй като тогава започва гроздоберът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента.

В Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в Бургас днес ще бъде изложена за поклонение частицата от Светия кръст. Частицата бе донесена в Бургас на Никулден 2009 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.