1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С кушия на плажа ще бъде отбелязан Тодоровден в Бургас

С кушия на плажа ще бъде отбелязан Тодоровден в Бургас

Най-красива каруца ще изберат на празника в Поповско

Конно шествие до Мостика, кушия на плажа и прескачане на препятствия на 20 февруари (събота) са част от атракциите, с които ще бъде отбелязан Тодоровден в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас предаде Агенция „Фокус”. Организатори на проявата са общинска фирма „Обреден комплекс” ЕООД и Клуб за конен спорт „Хан Крум”. Празникът, честван най-вече за здраве на конете, ще бъде открит в 10.00 часа на конната база в парк „Езеро”. Веднага след това ще започне конно шествие по крайбрежната алея на Морската градина до Мостика. Традиционната кушия (надбягване с коне) ще се проведе от 11.00 часа на плажната ивица. Гонките ще завършат с награждаване на най-бързите и издръжливи коне и ездачите им. Конският Великден, както още е известен Тодоровден, ще продължи с демонстрации по прескачане на препятствия в конната база. След 13.00 часа желаещите бургазлии и гости на града също ще имат възможност да пояздят кон или пони и да обиколят манежа на базата.

На същият ден в поповското село Садина местни и гостуващи ще отпразнуват Тодоровден, съобщи Виолина Тодорова, пресаташе на община Попово. Тази година в подготовката за провеждането на празника се включиха Сдружение „Сборяново“. От незапомнени времена хората в селото пазят своята традиция от поколения на поколения. На този ден младите моми още в ранни зори измиват своите коси, сплитат ги на плитка захваната от житен клас. Вярва се, че по този начин косите ще бъдат по-здрави и дълги като конската опашка. Водата, с която се измиват, хвърлят на кръстопът извън селото. После отиват на мегдана, където цялото селото се е събрало на празнично увеселение. Оттам с тъпани и гайди всички поемат към местността АК баир (Белият баир), за провеждането на конската кушия.

Преди конската кушия ритуалът по предаване на конската опашка ще пресъздадат Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци“ при НЧ „Съзнание“ - с. Садина. Най възрастният коняр в селото – Андрей Пенев, ще получи конския символ от импровизираната свита начело с хан Аспарух. От своя страна конярът ще предаде опашката на новоизбрания с пожелание за победа в конската кушия. Преди да започне конската надпревара водосвет ще отслужат архиерейските наместници на Поповска и Разградска околия. По традиция освен наградата за най-красив кон, ще се награди и притежателят на най-красивата конска каруца. След това всички коне,участвали в състезанието, посещават къщите на именниците в селото, а стопанките ги даряват с бяла кърпа, пита и вино.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.