1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С различни инициативи дирекциите на природните паркове към ИАГ посрещат Еньовден

С различни инициативи дирекциите на природните паркове към ИАГ посрещат Еньовден

Празникът се отбелязва всяка година на 24 юни

Дирекциите на природните паркове към Изпълнителната агенция по горите са подготвили инициативи по повод Еньовден, който се отбелязва всяка година на 24 юни.

Със събиране на билки при изгрев слънце, направа на букети и венци и арка от 77 лечебни растения, Природен парк “Странджа” ще посрещне Еньовден. През юни паркът стартира и нова инициатива за любителите на природата. Всяка събота се организират еднодневни излети в защитената територия. Водачите разказват за интересните места по избрания маршрут, както и за обитателите на Странджа планина. Природолюбителите имат възможност да се впуснат „В търсене на златното руно”. Тази дестинация ще ги отведе в царството на зелениката. Другият, подбран за 25 юни, туристически маршрут е Граматиково – манастир Св. Троица, в м. Малката Котвина. С тези инициативи организаторите целят да популяризират близкия контакт с природата и възможностите за еко-туризъм в региона.
 
За седма поредна година на 24 юни хората с увреждания от софийските дружества на Съюза на инвалидите в България ще се съберат в местността «Дендрариума» в Природен парк „Витоша„. Експерти от дирекцията ще запознаят присъстващите с историята на местността и интересните места за посещение в района. Също така ще бъдат раздадени образователни материали за дървесните видове, храстовите насаждения, птиците и лечебните растения на територията на Природен парк Витоша. Очаква се да присъстват близо 130 човека. Празникът няма да приключи само с тази инициатива. На следващия ден експертите от парка ще се включат в отбелязването на Еньовден на дружеството „Петър Димков”. Те ще разкажат за най-популярните билки и техните лечебни свойства, които могат да се открият в планината.

Дирекцията на Природен парк „Рилски манастир” ще отбележи Еньовден по-нетрадиционно. Парковата администрация е избрала точно този ден, за да представи най-новото си издание „10 години Природен парк Рилски манастир” пред обществеността на град Рила. В книгата са представени дейността и постигнатите резултати на парка в биоразнообразието, инфраструктурата и архитектурните елементи, туристическите маршрути, пътеки и еко дестинации. Експертите ще запознаят присъстващите с реализираните проекти, както и с визията за бъдещото развитие на парка. Ще бъде акцентирано и върху текущите проекти, които са спечелили финансиране по различни програми и в момента се изпълняват на територията на природния парк.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.