1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Със зарибяване на водоеми Националното ловно-рибарско сдружение ще отбележи Никулден

Със зарибяване на водоеми Националното ловно-рибарско сдружение ще отбележи Никулден

През следващата седмица 50 хиляди рибки ще бъдат пуснати във високопланинските ни реки

Рибарите празнуват Никулден с традиционните за българската трапеза рибни ястия, с ритуали за здраве, благоденствие и сполука. Ако рибата е собствен улов, това вече е признание и чест за всеки мъж в семейството. Това заяви в сутрешния блок на радио „Фокус” Иван Петков, председател на УС на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България”.

„Ние посрещаме празника не с пиршества, а в нашия традиционен стил - ще зарибим с около един тон шаран няколко водоема, наети от ловно-рибарските сдружения. А през следващата седмица 50 хиляди рибки – речна пъстърва (Балканка), ще бъдат пуснати във високопланинските ни реки. По този начин ще отбележим достойно празника, като дадем нещо повече за българската природа и създадем възможност през следващата година риболовците да се радват на по-богат улов на риба”, посочи Петков.

Той допълни, че през настоящата година Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” е направило изключителни акции за зарибяване. Зарибихме с речна пъстърва трите големи парка в България - Пирин Централен Балкан и Рила. Отделено в 52 сдружения през тази година предоставихме за зарибяване на наетите от тях водни обекти риба за около 150 хиляди лева. Заедно с това проведохме редица инициативи, свързани с любителите риболовци, посочи Иван Петков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.