1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Съвети на специалистите как да се намали рискът от онлайн измами по празниците

Съвети на специалистите как да се намали рискът от онлайн измами по празниците

Най-добре е да се пазарува само от проверени и доказани онлайн търговци

Наближават коледно-новогодишните празници, а с това и периодът на голямото пазаруване. В интернет започват да се появяват най-различни оферти, коя от коя по-привлекателна. Не малка част от тях обаче се оказват измами. Само миналата година по време на т.нар. Cyber Monday, първият понеделник след деня на благодарността в САЩ, американските потребители са похарчили 1.5 млрд. долара, съобщава онлайн изданието Mashable.

То публикува и съвети на Уил Пелгрин, който е изпълнителен директор на Центъра за интернет сигурност (CIS). Това е неправителствена организация, която разполага с множество специалисти, които работят за подобряване на киберсигурността на обикновените потребители и публичния сектор.

На първо място Пелгрин и хората му съветват потребителите да не кликат на изскачащи прозорци с реклами. Според проучванията на CIS голяма част от потребителите редовно кликват на тези реклами и с това значително увеличават шансовете да попаднат на онлайн измама или компютърен вирус, отбелязва "Дневник".

Вторият съвет, който попада в графата "очевидно", е използването на максимално актуален софтуер. Това е един от най-редовните призиви на всички специалисти в сферата, но за съжаление остава и един от най-подценяваните. Също така е добре да се използва антивирусен софтуер, както и допълнителни приставки за браузърите които повишават сигурността.

Третата препоръка на CIS е използването на силни пароли. Това ознчава комбинация от букви и числа, също и символи, когато съответната платформа го позволява. За пароли не трябва да се използва лична информация като рождени дни, имена на близки и т.н.

Пелгрин съветва използването на сигурна връзка. Най-добре е да се избягват публичните WiFi мрежи, в които трафикът може да бъде проследен от всеки по-напреднал потребител. Препоръчително е и използването на HTTPS връзка.

Най-добре е да се пазарува само от проверени и доказани онлайн търговци. Понякога обаче по-изгодните оферти идват от по-малките интернет магазини. В такива ситуации е добре първо да се направи кратко онлайн проучване за отзиви от съответния търговец преди да се пристъпи към покупка.

Желателно е използването и на банкова карта, която е различна от основната. Тя може да се захранва само със сумите необходими за съответните покупки, като така се намалява рискът от загуби при евентуалното й компрометиране.

Често хакерите са внимателни, когато са се сдобили с личните данни на потребителите. Те следят техните навици и правят тегления на минимални суми от сметките им. По този начин откриването на злоупотребите става трудно. Един от начините за навременното им улавяне е редовно проверяване на банковия баланс, съветва Пелгрин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.