1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Седмица преди Коледа има невиждан бум на търсенето и продажбата на домашни прасета

Седмица преди Коледа има невиждан бум на търсенето и продажбата на домашни прасета

Килограм живо свинско месо струва 3,50 лева

Седмица преди Коледа има невиждан бум на търсенето и продажбата на домашни прасета. Това споделиха фермери от Пазарджишко и дребни стопани на домашни животни. Хора с възможности, но и такива, които нямат много пари, обикалят вече селата, за да търсят живи прасенца за Коледа, пише standartnews.com.

В момента цената е скочила с 50 стотинки, сега килограм живо свинско месо струва 3,50 лева. Предпочитанията са различни - някои искат млади прасенца от по 20-30 килограма за коледно парти в домашна обстановка. Други пък са решени да се кооперират с роднини и дори със съседи. Трети традиционно си поръчват отглеждането на прасе, като предварително доставят собствен фураж за чисто месо.

И трите вида купувачи обаче избягват посредници и пазаруват директно от ферми и селски дворове. Причината е, че в Пловдивско са се появили търговци, които увеличават цената на живо тегло и тя стига до 5 лева за килограм.

В сравнение с миналата година продажбите са почти двойни, довериха стопани от община Септември. Повечето от тях гледат по три прасета - две за домашната изба и едно, което е за продан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.