1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Седмо издание на Международния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“

Седмо издание на Международния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“

Шеф Андре Токев прие предизвикателството да влезе в дебрите на тракийската кухня

Заповядайте на 1 септември 2018 г. в град Ивайловград на най-пъстрия и вкусен фестивал. Седмото поредно издание на „Кулинарното наследство на Траките“ Ви очаква от 10:00 ч. и ще продължи през целия ден.

Единственият по рода си у нас фестивал, посветен на кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея. Всяка година събитието организирано от „Пробуда 1914“ привлича между 2000 и 3000 посетители. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, а организаторите целят да покажат именно това на гостите. Традиционно гостуват и участници от Франция и Унгария, които досега не са пропуснали нито едно издание.

Още сутринта започват демонстрационни работилници за тракийската кухня и занаяти, в които децата овладяват умения по приготвяне и обработка на хранителните продукти. По обяд започват пред публиката приготовленията на храните и напитките по щандовете. Шеф Андре Токев прие предизвикателството да сготви ястие по местна тракийска рецепта. Квалифицирано международно жури ще определи на финала победителите в кулинарните състезания.

Разнообразието от автентични тракийски ястия включва зелници, клинове, манджи под похлупак, катми, печени на жарава, прясно разбито масло в бурило, още пенливо намазано върху току-що изпечения селски хляб и още много други изкушения. Не бива да пропуснем и най-вкусните мекици, които някога сте опитвали. Нашите баби ги приготвят, облечени в своите семейни носии, докато пеят автентични родопски песни.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти са отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

„Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.