1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Софийското село Мрамор е домакин на петия Национален фестивал на белия щъркел

Софийското село Мрамор е домакин на петия Национален фестивал на белия щъркел

Събитието съвпада с настъпването на пролетта

Софийското село Мрамор е домакин на петия Национален фестивал на белия щъркел. Фестивалът цели изграждане на екологично съзнание сред подрастващите, опазване на околната среда и застрашените видове и разбирателство на човека с природата. Във фестивалната програма са включени карнавално шествие с участници от цялата страна и конкурс за детска рисунка на тема "Опазване на природата".

Фестивалът е традиционна инициатива на сдружение “Обществен съвет – Мрамор” и се организира от Организационен комитет, включващ кметство Мрамор и район “Връбница” на Столична община, читалище “Св. Иван Рилски-1922” - Мрамор, СНЦ „Обществен съвет – Мрамор”, “Българското дружество за защита на птиците”.  

Избирането на село Мрамор за постоянно седалище на фестивала е свързано с факта, че близките влажни зони са обиталище на най-голямата и най-разнообразна птича популация по пътя VIA ARISTOTELIS в Софийската котловина, в района са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени по ЗБР, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в Приложение 1 на европейската Директива за птиците (79/409), а в самия Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида „бял щъркел” (Ciconia ciconia) в Софийското поле.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.