1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Стотици гости в Беласица на Фестивал на кестена

Стотици гости в Беласица на Фестивал на кестена

Приемствеността от младите за поддържане на фолклорното наследство направи впечатление

За пета поредна година стотици гости се събраха вчера в подножието на планината Беласица в село Коларово, община Петрич на Фестивал на кестена. 

Събитието уважиха народните представители инж. Димитър Танев и госпожа Даниела Савеклиева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев, директора на Регионална дирекция на горите инж. Иван Гергов, кмета на община Петрич господин Димитър Бръчков, кмета на село Коларово господин Атанас Гошев и кметовете на подгорските села. В приветственото си слово инж. Тони Кръстев подчерта „За нас, като екип на министерство на земеделието и храните е особено важно провеждането на политики в подкрепа на местните общности и този фестивал е един добър пример за поддържане на националните ни традиции. Наш основен приоритет е запазването на видовото и растително многообразие на страната и затова приветстваме всяка инициатива, призвана да предаде на новото поколение посланието за повече грижа, уважение и отговорност пред природата“. Той пожела успех на инициативата, като връчи поздравителен адрес от името на министъра на земеделието и храните  Десислава Танева. Директорът на Природен парк „Беласица” господин Добриел Радев изказа благодарности към всички местни хора за съдействието при организирането и провеждането на едно от най-значимите събития в района на планината. 

Селата от Подгорието - Беласица, Коларово, Самуилово, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене впечатлиха всички гости с кулинарните си умения и запазените традиции. Приемствеността от младите за поддържане на фолклорното наследство, впечатли гостите уважили празника на Подгорието. На отрупаните с храни шатри се предлагаха всякакви вкусотии от кестени и други традиционни за района гозби. Като символ на празника кестените присъстваха в украсата и на всяка шатра. 

Фестивалът се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към ИАГ с подкрепата на Българска фондация „Биоразнообразие“, Пирински туристически форум, община Петрич, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. 

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие  на Винарна „Орбелия“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Петрич, клуб „Творци от Петрич“ към сдружение „Реализация и бъдеще за всеки“, сдружение „Млад планинар, Народно Читалище "Братя Миладинови - 1914" град Петрич, Градски исторически музей – Петрич.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.