1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Агрофорум ще видите: Пътят на храната: „От семенцето до чинията“

В Агрофорум ще видите: Пътят на храната: „От семенцето до чинията“

И още: „Кулинарното наследство на траките“

Богатството на плодове и зеленчуци на Югоизтока чака своя път до пазара. Миналогодишният опит показва, че изкупните цени на гроздето са били съответни на себестойността на труда само в началото на гроздобера. После се е похабила ценна стока. Ето още мнения за богатството на района  и една импровизирана среща на производители от Юга и Севера  на тазгодишния Кулинарен фестивал на Тракия. 

Заболяването тимпания се среща при всички преживни животни – говеда, овце и по-рядко биволи и кози. Неглижирането на болестта винаги води до значителни загуби. Основна причина за това е неподходящата храна.

Този месец акцентът е есенната сеитба на рапицата, а на преден план излиза изборът на точния хибрид. Новата генетика при маслодайната култура е вече на по-високо селекционно ниво. Тя носи в себе си редица устойчивости на болести и потенциал за по-висок добив и масло.

Според прогнозите до 2050 година населението на планетата ще наброява 9 милиарда жители. Това поставя на дневен ред въпросът за бъдещето на хранителните ресурси, което пък зависи от бъдещето на селското стопанство. На тези въпроси се опита да отговори едно интересно събитие в столицата на тема „Пътят на храната - от семенцето до чинията“.

Финално състезание за изпитване на Чистокръвна арабска и Чистокръвна английска и рисиста порода коне. Състезанието е под контрола и егидата на Национална асоциация за конни надбягвания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.