1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В български села ще се състоят демонстрации на правене на шарена сол

В български села ще се състоят демонстрации на правене на шарена сол

Идеята е чуждестранни гости да се запознаят със селските традиции у нас

В български села ще се състоят демонстрации на правене на шарена сол, местни погачи, пити, сирене, кисело мляко и други селски лакомства. Идеята е чуждестранни гости да се запознаят със селските традиции у нас, пише inews.bg.

Проектът "Зелено село" на английската организация "Грампус Херитидж & Трейнинг", финансиран по програмата "Леонардо да Винчи" на Европейския съюз, се реализира в партньорство с още осем организации от Англия, Румъния, Исландия, Словакия, Германия, Ирландия, Италия и Кипър.

На демонстрациите, които са част от проекта, до 6 септември, ще има гости от Румъния, Кипър и Словакия. Те ще се проведат в селата от района на Деветашкото плато - Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци.

Планирани са и дискусии за значението на билките и подправките в българската кухня, за селската храна като възможност за привличане на туристи, за традициите и мястото им в модерния свят, допълва БТА.

Кулминацията на събитието ще бъде съборът на Деветашкото плато "Девет песни от извора", който ще се състои на 6 септември (вторник) в местността "Голяма Гарваница" край село Горско Сливово и ще бъде съпътстван от "Голямото варене на лютеница".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.