1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В Дрезден сладкари започнаха да пекат гигантски щолен

В Дрезден сладкари започнаха да пекат гигантски щолен

Майсторите - кулинари твърдо са решени да поставят рекорд с традиционния за Германия коледен сладкиш

В Дрезден сладкари започнаха да пекат гигантски щолен. Тази година приготвянето на традиционния за Германия коледен сладкиш ще бъде по-специално, защото майсторите - кулинари твърдо са решени да поставят рекорд.

За да влезе тазгодишният коледен специалитет в книгата на "Гинес", майсторите му трябва да се трудят цели две седмици. Засега се пази в тайна големината и теглото на щолена. Известно е само, че с него ще бъде подобрен рекордът, поставен през 2000 година. Шампионският сладкиш тогава беше с дължина 4 метра и 75 сантиметра и тегло над 4 тона.

Работата над традиционното германско коледно лакомство вече набира скорост, защото сладкишът трябва да е готов за 2 декември. До тогава трябва да са приготвени 300 отделни парчета, от които ще бъде измайсторен един от главните символи на рождественските празници. Пред публика гигантският щолен ще бъде представен на 8 декември.

По традиция от 1994 година две съботи преди Коледа в Дрезден се провежда т.нар. "Празник на щолена". Кулинари организират парад и представят на жителите и гостите на града гигантския сладкиш. Всеки желаещ може да си купи парче от коледното лакомство. Събраните пари отиват за благотворителност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.