1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В гр. Русе ще бъде открит фестивалът „Дунавски винарски дестинации”

В гр. Русе ще бъде открит фестивалът „Дунавски винарски дестинации”

Той ще продължи до 30 юни и на него ще се представят български и румънски винарни

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще открие Българо-румънския винен фестивал „Дунавски винарски дестинации” в гр. Русе.

Откриването ще се състои утре, 28 юни, от 12:00 часа в х-л „Рига”. Фестивалът ще продължи до 30 юни и на него ще се представят български и румънски винарни.

Изложението е своеобразен финал на проекта „Дунавски винарски дестинации“, който се изпълнява в рамките на европейската програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г., финансирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие и от местните общности.

Общата стойност на проекта достига 900 хиляди евро, като средствата са били използвани за провеждане на сомелиерски конкурси и редица други изяви, насочени към популяризиране на винената индустрия на двете дунавски държави, пише investor.bg.

По време на фестивала, който ще продължи до края на юни, ще представят своята продукция 25 фирми от винената и хранително-вкусовата промишленост. Освен излъчените 6 винопроизводители от България и Румъния, чиито качествени напитки са били оценени от сомелиерите при предишните етапи от изпълнението на проекта, на изложението ще присъстват и редица крупни производители от хранителния бранш, производители на млечни продукти и др.

Проектът „Дунавски винарски дестинации“ успя да постигне ново трансгранично партньорство между браншовите организации, местните власти и неправителствените организации от двете страни на Дунав, поясниха организаторите. С неговата реализация е поставено началото за развитие на винения туризъм в българия и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.