1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В някои български села днес се отбелязва празникът Пеперуда

В някои български села днес се отбелязва празникът Пеперуда

Това е един изключително древен обичай, в който хората вярват

В някои български села е ден за два празника - традиционни, народни, за които не всички са чували - летният Св. Никола и празникът Татарлъ-Пеперуда.

"За традиционния българин стопанската година започна с Гергьовден и най-важното, за да има плодородие, е да има дъжд. Тази живителна сила може да бъде повикана чрез силата на доброто, чрез силата, която носят децата. Именно с тях е свързан един от най-хубавите и старинни обреди, наричан Пеперуда или Русоманка.

Той се изпълнява от деца, 13-14-годишни момичета, като между тях се избира Пеперудата. Тя обикновено е дете-сираче, или първородно, или изтърсаче, но винаги малко чисто момиче. Обличат го в чиста бяла риза и го закичват със зелени клонки, най-често бъзови, защото бъзът обича водата. След това момичетата я повеждат из селото, тя влиза във всяка къща, като стопанката обикновено ги посреща със сито, намокря децата с вода, намокря Пеперудата, имитирайки дъжд, а след това я посипва и с брашно през това сито, което после се търкулва по земята и според това на коя страна тръгне, се гадае плодородна или не ще бъде годината", разказва  Петя Банкова от БАН, цитирана от БНР.

"Стопаните даряват момичетата с брашно, яйца, каквото има в домашното стопанство. След като обиколят всички къщи, момичетата отиват на реката и там по един магически обреден начин свалят зеленината от Пеперудата, изкъпват нея и себе си. Така те предизвикат магията на дъжда, защото няма нищо по-искрено от детските желания и само те могат да умилостивят боговете.

След обреда всички деца сядат на една обща трапеза, разделят си подаръците, хапват си, пеят песни. До ден днешен, където е правен такъв обред, хората ще ви кажат, че до няколко часа завалява дъжд. Това е един изключително древен обичай, в който хората вярват", допълва Банкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.