1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В община Несебър ще се проведе първото издание на "Есенните празници на младото вино"

В община Несебър ще се проведе първото издание на "Есенните празници на младото вино"

В този район се намират около 30% от лозята у нас и 53% от белите сортове грозде

В Несебър ще се проведе първото издание на "Есенните празници на младото вино" в събота, съобщиха от пресцентъра на общината. Община Несебър кани всички свои граждани и гости на първото издание на "Есенните празници на младото вино." Събитието ще се проведе в събота, 20 ноември, от 11.00 часа в село Гюльовца и е поредна крачка в утвърждаването на морската община като целогодишна туристическа дестинация.

На празника ще бъде презентирана новата реколта на винопроизводителите от региона. Посетителите ще имат възможност да дегустират отбрани млади вина и да оценят най-добрите от тях. Победителят ще бъде избран чрез вота на публиката, като всеки от дегустиращите ще гласува със специално изработени цветни флагчета за предпочитаното от него вино. Конкурсът има за цел да стимулира участниците да покажат най-доброто от продукцията си, а отличилите се производители да бъдат наградени за труда си.

Община Несебър е част от Източния лозаро-винарски район. Ценителите на виното знаят, че тук се произвеждат най-добрите сухи и полусухи сортове в България, които съчетават приятен плодов аромат, плътен вкус и свежест. Това се дължи на топлата и продължителна есен край морето, която благоприятства натрупването на захари в гроздето. В този район се намират около 30% от лозята у нас и 53% от белите сортове грозде като „Димят”, „Ризлинг”, „Юни блан”, „Мускат Отонел”, „Траминер”, „Совиньон блан” и др.

Идеята на Общината е "Есенните празници на младото вино" да се превърнат в традиция, която по атрактивен и забавен начин да представя и утвърждава на пазара местната продукция. Участвайки в конкурса, винопроизводителите ще могат да реализират директен контакт с потребители и търговци, както и да провокират интереса на хотелиери и ресторантьори към българското вино. По този начин Общината ще последва и световните тенденции за стимулирането на еко- и биопроизводството. Не на последно място е и значението на тези празници за утвърждаването на Несебър като предпочитана туристическа дестинация през цялата година и популяризирането и на другите селища от региона. В същия дух тази година се проведе Празник на хляба в село Оризаре, а след "Есенните празници на младото вино" предстои и Празник на домашната наденица в село Кошарица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.