1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В шуменското село Градище се проведе фестивал на гюзлемето

В шуменското село Градище се проведе фестивал на гюзлемето

На селския площад се събраха стотици жители и гости

За трета година в шуменското село Градище се проведе фестивал на гюзлемето.  Вкусните, домашно разточени банички са традиционна закуска за този край, а рецептата се предава от майка на дъщеря.

Празникът на гюзлемето събра на селския площад стотици жители и гости на Градище. Много хора пристигнаха специално от Шумен, за да си хапнат от пържените банички със забравения вкус от времето на баба. Майсторките от селото, както всяка година, организираха поточна линия на площада, където замесиха, разточиха и изпекоха над хиляда гюзлеми. Още предния ден жените бяха приготвили около 400 банички, за да посрещнат първите гости, а на самия празник опържиха още около 600 гюзлеми. В продължение на часове пред масите им се трупаше опашка от купувачи. Баш-майсторката Зекие Юмерова за трета година заема най-важния пост в поточната линия – замесва тестото, от което после ще станат вкусните банички. Ето нейната рецепта за хубави гюзлеми:      

Тестото се премесва на малки топки, разточват се тънки кори, добавя се сирене и баничките се сгъват като плик. В Градище първо пекат гюзлемите на сач, а после ги пържат в олио. Рецептата за традиционната закуска се предава във всяко семейство от майка на дъщеря, обяснява Зекие Юмерова. Нейната внучка, която е студентка в Англия, също се е научила да прави гюзлеми и сега черпи с тях и съседи, и колежки.  Англичаните много ги харесват, казва майсторката от Градище. Жените от селото вече са известни с кулинарните си умения и непрекъснато са канени на участия в различни фестивали, където събират пред масите си десетки почитатели на гюзлемето. Празникът в Градище продължи с много настроение и музика.

Автор: Йордан Йорданов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.