1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В София се проведе панаир на традиционните занаяти

В София се проведе панаир на традиционните занаяти

Желаещите можеха сами да опитат да измайсторят нещо, и то по начина, по който се е правило преди 100 години

Занаяти и традиции, запазени през вековете, оживяха в центъра на София. Над 450 души от цялата страна дойдоха в Борисовата градина, за да покажат това, което си спомнят от занаятите на своя край, предаде БГНЕС.

По време на фестивала "Живо наследство" можеха да се видят колоритни кукерски обичаи, обредният фолклор на банатските българи, танците на капанците и каракачаните.

И още: как се плетат чорапи и шарени коланчета, как се преде пухкава вълна, как се правят шарени пана от сплъстена вълна или пък как се плетат кошнички от леска.

Желаещите можеха сами да опитат да измайсторят нещо, и то по начина, по който се е правило преди 100 години - да бродират шевица, да си направят бижута от мъниста или кукли от слама, да се запознаят с някои от тайните на грънчарството.

Организатор на събитието е фондация "Работилница за граждански инициативи" (WCIF-bg.org). Програмата й "Живо наследство" е насочена към опазване и представяне на местното културно материално и нематериално наследство с активното участие на местните жители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.