1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. В старозагорското село Хрищени ще се проведе традиционния празник на райската ябълка

В старозагорското село Хрищени ще се проведе традиционния празник на райската ябълка

Плодът е донесъл световна известност на селището

Празник на райската ябълка ще се проведе на 22 ноември в старозагорското село Хрищени. Повече от 140 стопани отглеждат дървото, което е станало символ на селото.

По идея на кмета на селото веднага след официалното откриване на празника в 11:00 часа на един от пилоните на кметството ще се издигне Знамето на Хрищени със символа, направил го световноизвестно селище - Райската ябълка.

Знамената на България, на Хрищени и на Европейския съюз ще издигнат най-успешните младежи на селото - ученици-отличници и гордост на своите семейства. За гостите ще има щанд на производители на райска ракия от райски ябълки. Ще има конкурс за най-хубава рисунка, най-добър производител на райски ябълки, най-едър плод от райска ябълка и много други забавления, песни, танци и веселби.

„За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!" е веселият девиз на селото, който и тази година ще събере малки и големи.
Райският плод расте в повече от 140 къщи в с. Хрищени. В Хрищени живеят около 2000 души. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.