1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Във Франция направиха гигантски шоколадов коледен дънер

Във Франция направиха гигантски шоколадов коледен дънер

За изработването му са използвани 10 000 яйца

Един тон шоколад, 10 000 яйца, 1000 литра мляко и сметана, 400 кг свежи червени плодове и 250 кг захар отидоха за изработването на гигантски сладкиш във формата на дънер, какъвто по традиция правят за Коледа в някои католически страни.

"Дънерът" с дължина близо 540 метра, бе направен в Евиан, източна Франция, по проект на учениците от хотелската школа "Савоа-Леман" с помощта на местни сладкари, замразен и изложен в бившите минерални бани на Евиан.

Въпреки студа пред стъклените витрини стотици зяпачи се облизваха лакомо пред огромния сладкиш.

За направата му отидоха няколко седмици, предава АФП, а за подготовката на рецептата учениците са се трудили близо осем месеца. Коледният дънер бе нарязан на хиляди парчета и продаден в полза на асоциацията "Всеки със своя Еверест", която помага на деца болни от рак. Целта – да се съберат 15 000 евро – бе далеч надмината, обявиха с гордост от казиното на Евиан – инициатор на проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.