Спомени от старите тетрадки
Великденската суматоха отмина с неотменните козунаци, яйца и печено агнешко, но ние в Agro.bg се поинтересувахме, колко от нашите потребители приготвят козунаците за празника у дома.
Някога месенето на козунаците е било цял ритуал състоящ се от изключително сложни стъпки, изпълнявани в точно определена последователност. Някои от тях са забравени, други се предават от поколение на поколение.
В анкетата на Agro.bg, потребителите са се разделили на 3 групи с равен резултат 33% все още спазват традициите, използвайки и автентични продукти, други 33% се възползват от разнообразието в търговската мрежа, а останалите 33% споделят, че нямат нужното време за приготвянето на домашни козунаци.
Днес има прекалено много рецепти, които изглеждат много сложни, или пък разполагаме с все по-малко време (или желание) и приготването на домашен козунак става все по-голяма рядкост. Който е имал щастието да яде домашен козунак (поне като дете), знае че освен неповторимия вкус, това е преживяване свързано с една неповторима атмосфера и суматоха, която е част от празника. Това няма как да се постигне с купуването и на най-скъпия и хубав козунак от магазина. Няма и как да бъде разказано. Всеки има своето право на избор.