1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Великденски фестивал в София

Великденски фестивал в София

Инициативата се организира от Столична община за четвърта поредна година

Тазгодишният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” стартира с шарена Великденска трапеза. Уникалната по рода си инициатива, която вече четвърта година посещава различни кътчета на страната, в търсене на запазени традиционни кулинарни техники и ястия, открива сезона за 2012 г. с участие в станалия вече традиционен Великденски фестивал в София.

Инициативата се организира от Столична община за четвърта поредна година. Този път фестивалът ще се проведе в Борисовата градина, в пространството около Лятната сцена, от 7-ми до 15-ти април. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата. „Пъстра трапеза“ ще подреди традиционни ястия на участници от София и региона в събота, 7- ми април, от 11 ч. пред Лятната сцена в парка. Кулинарната изложба традиционно има конкурсен характер за фестивала, така че шеф Пеньо Иванов отново ще оценява най-добре приготвените, вкусни и аранжирани ястия.

Освен кулинарните изкушения, посетителите на празника ще могат да се насладят на изпълненията на Квартет „Славей” с ръководител Светла Караджова, Великденския концерт с участието на Радостина Йовкова, квартет „РаНина”, трио Нуша”, Нели Андреева, Ралица Атанасова и фолклорна група от село Радуил, а следобяд – на участието на дует „Рукатка”, фолклорна група „Хоро” с ръководител Дария Михалкова и фолклорна група „Български огън” с ръководител Ели Бачева.

През всички дни на фестивала гостите ще имат възможност да разгледат и закупят традиционни за празника продукти: рисувани великденски яйца, шоколадови изделия, ръчно изработени сувенири, грънчарски и бижутерски изделия, цветя, артикули от текстил и кожа. По-сръчните от тях могат да се пробват в украсяването на яйца по специална технология и изработване на съдове на грънчарско колело.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.