1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Втори карвинг фестивал в Лясковец

Втори карвинг фестивал в Лясковец

Атрактивният фест ще бъде открит тази вечер с шествие на участниците по улиците на града

Лясковец приема втория карвинг фестивал, който за една седмица ще превърне града в столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. Атрактивният фест ще бъде открит тази вечер с шествие на участниците по улиците на града. Пред Музея на градинарството е издигната голяма сцена, на която в 18,00 часа ще бъде официалното откриване с приветствие от кмета д-р Ивелина Гецова.

До 26 май жителите и гостите ще могат да наблюдават различни театрални и певчески изпълнения. В програмата на фестивала са включени събития, които ще припомнят славните подвизи на родните градинари в Европа. Там ще се разказват още митове и легенди от стари времена, а в единствения по рода си на Балканите Музей на градинарството ще има изложба. Културната институция съхранява първият български вестник „Градинар", облекла и вещи от бита на земеделците, научили изисканите европейци как да садят и копаят зеленчукови градини.

Гости на фестивала ще бъдат карвинг майстори, които ще демонстрират това непопулярно изкуство, ангажирани със задачата да вдъхнат нов живот на парче тиква или цвекло например. В програмата ще участват и ученици от професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон" във Велико Търново.

Автентични фолклорни китки ще повдигат пролетния дух на присъстващите, а изпълненията ще бъдат на самодейци от читалища и пенсионерски клубове от региона. Организаторите предвиждат тези звуци да се леят през деня, а с идването на вечерта, когато сцената се облее с разноцветни светлини, фолклорът да се смеси с модерен звук. За тази нестандартна задача ще помага група „Оратница". Пред публиката ще излезе и група „Блус трафик". С реализирането на проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство", се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща града, като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.

Десетки шатри опасват фестивалното пространство, в които са показани изложби, тематични плетива и билки. Агромодата също има своето заслужено място -ще се показват аграрни бижута за дамите, обеци във формата на домат, кулие грозде, пръстен патладжан, ключодържател праз лук и много други. Кулинарно състезание между поколенията пък има задачата да открие най-добрата домакиня в региона. Предвиден е и конкурс за най-вкусна домашна лютеница.

Програма на „Карвинг фестивал. Лясковец – столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.