1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Втори празник на еленския бут подготвят във възрожденското градче Елена

Втори празник на еленския бут подготвят във възрожденското градче Елена

Събитието ще се състои на 26 октомври

Втори празник на еленския бут подготвят във възрожденското градче Елена. Събитието ще се състои в събота, 26 октомври, на градския пазар в балканския град. Атрактивни състезания, конкурси, игри, изложби ще бъдат част от празника.

На Димитровден жителите и гостите на Елена ще имат възможност да премерят сили в надпревара за „Най-голям бут”, „Най-вкусен бут”, „Най-майсторско рязане на еленски бут”, „Най-весела касапска история”, „Най-як балканджия”. И тази година ще бъде пресъздадена еленската традиция, „Пърлене на прасе над трап” и демонстрирано майсторското приготовление на еленския бут, отбелязва dnesbg.com.

Куп награди, разиграни в томбола, очакват най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут. В края на празничния ден концерт ще изнесе народният певец Николай Славеев. Водещ на празника ще е обичаният актьор Димитър Рачков. Кметът на Каварна пък подготвя специална изненада за жителите и гостите на балканското градче.

По повод празника на еленския бут общината в Елена и Местният съвет по туризъм обявяват конкурс за снимка „Касапски истории”.

Дълги години около Димитровден се е провеждал сборът на града. Еленчани са отваряли широко портите на своите домове, за да посрещнат скъпи гости от близко и далече, да се нагостят щедро, да се повеселят така, както само балканджиите могат. Месото има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености на Еленския Балкан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.