1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Вторият Фестивал на виното и културното наследство ще опияни Стара Загора

Вторият Фестивал на виното и културното наследство ще опияни Стара Загора

Празникът ще се състои от 18 до 20 октомври

Второто издание на Фестивала на виното и културното наследство в Стара Загора ще привлече не само почитателите на Бакхус с богатата си и разнообразна програма. Веселието ще се вихри в 3 дни – от 18 до 20 октомври, в Регионалния исторически музей (РИМ) в града на липите. Организатори са Община Стара Загора, Търговско-промишлената палата и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, а съдействие ще окажат и много други партньори. Сред включилите се ще бъдат представители на: винопроизводството; хранително-вкусовата промишленост; хотелиерския и ресторантьорския бизнес; вериги супермаркети; банки; застрахователни компании; тежка и лека промишленост; държавни институции и др.

Фестивалът, който е част от проявите по повод Празника на Стара Загора - 5 октомври, ще бъде съпроводен с богата и разнообразна семинарна, кулинарна и културна програма. Уверение за това могат да дадат над 1100-те участници в първото издание на изложението през миналата година. Тогава със своите гроздови еликсири се представиха над 30 винопроизводители от България, Италия и Турция. От тях по време на организираната дегустация можаха да вкусят всички посетители.

Откриването на конференцията „Августиада 2013” е в петък, 18 октомври, от 14 часа в зала № 33 на музея. Сред темите са: „Австрия – страната с нестихващо очарование”, „Стара Загора – център на античното мозаечно изкуство”, „Възможности за износ в Китай на български вина и храни”, „Виненият туризъм в България – възможности и предизвикателства”. Денят ще завърши с дегустация на австрийски вина и организирано разглеждане на музея.

В събота, 19 октомври, е официалното откриване на изложението на вино и кулинарни продукти „Августиада 2013” – от 11.30 часа в РИМ. По време на експозицията – срещу вход от 5 лева, посетителите ще могат да опитат вината на изложителите и да гласуват за тях, да си хапнат от кулинарните продукти, да си купят сувенирни чаши и други предмети с бранда на Фестивала на виното и културното наследство и реплики от Регионалния исторически музей.

Гала-вечерта „Августиада” е от 19.30 часа в Държавната опера на Стара Загора. Срещу куверт от 50 лева ще може да се изслуша концерт на гостуващи австрийски изпълнители, както и на артисти от Операта, а по-късно и да се вечеря с 4-степенно гурме меню, изискано приготвено от няколко шеф-готвачи от България и Гърция.

Експозицията на храни и напитки продължава и през целия неделен следобед. Закриването на виненото събитие ще бъде в 16.30 часа в музея.

 автор: Нина Йовкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.