XII-ти Панаир на киселото мляко в Разград

Празникът ще се състои от 24 до 26 юли

През 2013 г. XII-ият Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти ще се състои от 24 до 26 юли. На ежегодния панаир си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Провежда се и атрактивен конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него. Ритуалът е свързан с местната легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на капанска баница. След като премине този тест, тя става пълноправен член на семейството.

Основното послание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти е да съхрани и популяризира традиционната българска култура и най-старата традиция на местната етнографска група-капанци, за приготвяне на домашно кисело мляко с уникален и неповторим вкус.

Домашно приготвеното кисело мляко е известно още като Капанско кисело мляко или Гецовско кисело мляко, произвеждано от векове по древна семейна рецепта. Всяка година „Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти” се посещава с голям интерес от многобройни български и чуждестранни туристи, туроператори и чуждестранни партньори на общината от Русия, Германия, Турция, Румъния, Гърция, Франция и Северна Ирландия.

В рамките на панаира се срещат на обмен и опит фирми и дистрибутори на традиционния български продукт.

В панаирните дни се включва изложение на художествени занаяти –дърворезба, рисуване върху стъкло, върху текстил и керамика, капански сувенири, плетиво, бижутерия, ковано желязо, бижутерия, изработка на кукли в народни носии, кожухарство, абаджийство, иконопис и много други занаяти на десетки занаятчии от страната и чужбина. Капанци са етнографска група, която произлиза от стари български родове, които не са искали да приемат християнството. Поради тази причина, те са били изселени в Лудогорието.

В рамките на Фестивала на народните традиции и художествените занаяти, майстори ще предават своите умения на младото поколение. Тридневните празници ще включват концерти на открито на художествени колективи от различни държави и Капанския ансамбъл от Разград. Преди да покажат своето изкуство всички участници ще дефилират по главния градски булевард. Ще се проведе и шоу, на което ще бъде избрана "Кралица на панаира".

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте програмата на панаира в рубрика Прояви...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.