1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. За по-голяма отговорност при събирането на билки за търговски цели призоваха еколози от Търговище

За по-голяма отговорност при събирането на билки за търговски цели призоваха еколози от Търговище

Снимка:

Тази сутрин те отбелязаха Еньовден в един от парковете на града

За по-голяма отговорност при събирането на билки за търговски цели призоваха еколози от Търговище, които тази сутрин отбелязаха Еньовден в един от парковете на града, предаде БНР.

Според дългогодишния изследовател на биоразнообразието биологът Донка Радичкова в Търговищка област се срещат уникални растения.

В нашия край се срещат над 1500 вида растения. От тях около 300 ежегодно се събират като лечебни. Сред тях има и много защитени, които са вписани в Червената книга на България. Открихме 7 вида орхидеи, тук се намира и най-голямото находище на Урумово лале. Интерес представлява гръцката и черноморската Ведрица, които съжителстват на едно място, нещо, което не е типично за тези два вида. Тук се среща и една от най-красивите орхидеи в България, това е Обикновената пърчовка, която навремето е била много широко разпространена по нашите земи, но напоследък е открита само на две места - в подножието на Рила и тук в нашия край. Причината е, че мъжете много я обичат, защото повишава потентността им, отбеляза Радичкова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.