1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Зам.-министър Ирена Георгиева участва в откриването на събора „Златни ръце български“

Зам.-министър Ирена Георгиева участва в откриването на събора „Златни ръце български“

Снимка:

Събитието е едно от най-колоритните изяви на автентичните народни традиции в Северозападна България

Област Враца е посетена от близо 37 хил. туристи през 2015 г., което е около 9% ръст спрямо 2014 г. При българските граждани повишението е 8%, като подобни събития несъмнено са в основата на тези резултати. Това каза във врачанското с. Челопек заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на третото издание на събора-изложение „Златни ръце български“ – една от най-колоритните изяви на автентичните народни традиции в Северозападна България.

Съборът се провежда от 2011 г. и благодарение усилията на инициативен комитет, кметството в Челопек и читалище „Огнище” тази традиция се поддържа и обогатява. Районът около селото предлага прекрасни условия за туризъм не само заради близостта на Врачанския балкан и Околчица, но и заради богатото си културно-историческо наследство, подчерта зам.-министър Георгиева. Идвайки тук, за да се насладят на красивата природа, хората могат да почетат паметта на Ботевите четници и делото на много други герои от нашето минало.
 
Враца неслучайно е включена и в една от осемте културно-исторически дестинации, които Министерството на туризма създаде, за да привлича по-голямо внимание към регионите в страната. Той се нарича „Богатствата на Северозапада“ и предлага разнообразни възможности туристите да се задържат по-дълго в областта, за да се запознаят не само с основните туристически атракции, но и с по-малките населени места, стана ясно от думите на Ирена Георгиева. Съборът е възможност гостите се докоснат и до етнографските традиции на Врачанския край. Празникът включва  изложба на занаятчийски творби от 13 села край Челопек, от Враца и Нови Искър, фолклорни изпълнения и кулинарен конкурс за ястия по местни рецепти.

Община Враца фигурира с 20 обекта в онлайн Регистъра на туристическите атракции, който министерството разработи в партньорство с местната власт, каза още зам.-министърът. Сред тях са обекти от национално значение като Рогозенското тракийско съкровище например, които са повод за гордост и привличат много туристи. Сред най-посещаваните обекти са къщата музей на Баба Илийца, която е родена в Челопек, туристическата пътека до лобното място на войводата Перо Херцеговинеца, заслонът "Погледец", Могиланската могила, антични и средновековни селища и крепости, храмове и манастири и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.