1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Започват масови проверки на търговията с коледни елхи

Започват масови проверки на търговията с коледни елхи

Ще бъде засилен контролът от горските инспектори

Започват масови проверки на търговията с коледни елхи. Изпълнителната агенция по горите ще контролира горски стопанства, пътища, складове и пазари.

Ще купуваме ли тази година по-скъпи елхи и откъде идват те в дома ни?

Логично, това което може да очакваме е, че кризата ще удари и бизнеса с елхи. През последните години се наблюдава спад на продажбите, но средното потребление около Коледа е близо 40 хиляди елхи. От тази година новосъздадените горски дружества ще продават елхи на пазарен принцип, така че за всеки регион на страната цените ще са различни.

Например за София, горското стопанство вече има предложние за ценова листа, което трябва да бъде утвърдено. На едро цените варират от 3 до 10 лева, без ДДС, в зависимост от височината и вида на дървото.

Оттук обаче тръговците си искат своето и така елха с размер 1 м-1,20 м, излиза на цена 4 лева, но на пазара се продава между 15 и 20 лева.

Тоест, надценката на търговците, които продават на пазари и в магазини, е в пъти.

Не по-малка е надценката и на изкуствените елхи, които вече се продават на някои места. Почти месец преди коледните празници т.нар. коледно настроение започва да навлиза с бавни темпове. Елхите обаче все още липсват - продават се основно изкуствени. И то, според клиентите, твърде скъпо.

В държавните горски стопанства, които продават елхи на търговците, все още наплив от купувачи няма. Заявки има предимно от дружества, дори и такива, които официално са в стачка, информира Би Ти Ви.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.