1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Защитници на животните алармират за възраждане на обичая "тричане" и нови мъчения над кучета

Защитници на животните алармират за възраждане на обичая "тричане" и нови мъчения над кучета

Ритуалът е бил изпълнен отново в село Бродилово, община Царево

Странджанският обичай "тричане" или "бесене" на кучета, който преди няколко години предизвика вълна от възмущение заради мъченията над животни, се възражда, сигнализираха в писма до медиите защитници на животните.

"Тричането" на кучета е много стара традиция в Странджа и се прави с цел прогонване на злите сили. Кучетата се "бесят" през кръста над река и се завъртат силно, след което падат във водата. Понякога тъй като животните са в шок, губят координация и не могат да излязат сами от водата, така че се налага да се вадят.

По информация на организации за защита на животните през почивните дни ритуалът е бил изпълнен отново в село Бродилово, община Царево. Български граждани и чужденци  разпратиха писма до институциите, в който настояват да бъдат взети спешни мерки за защита на животните.

От 2006 г. ритуалът е забранен със заповед на кмета Петко Арнаудов и по думите му до тази година заповедта се е спазвала. "Вероятно тази година заради нещастието с шапа в Странджа хората се обърнаха пак към обичая, за да се спасят от злото. Не можеш да спреш обичай със заповед", коментира Арнаудов. Според него твърдите забрани и санкции не са приложими в случая и трябва да се потърси мнението на етнолози и културолози за обичая.

Според закона "всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или трайно увреждане на здравето му или стрес" се счита за жестокост (чл. 7 от ЗЗЖ), която се наказва с глоба от 50 до 250 лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.