1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Зеленчуков маратон в Лясковец

Зеленчуков маратон в Лясковец

Над 30 атрактивни събития съпътстваха втория карвинг фестивал

Карвинг фестивалът „Лясковец – пъстра столица на гурбетчийското градинарство“ се проведе за втори път, благодарение на спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ и цели да насърчи инициативата на местната общност. Във фестивала, който по традиция се провежда в края на месец май, са концентрирани 30 микросъбития – надпявания, надигравания между самодейни читалищни и пенсионерски състави. Участват и малчугани от различни детски градини, читалища, художници, плетачки, шивачи, дизайнери, музиканти, артисти и др. Важен акцент организаторите поставят върху карвинга - изкуството на красивата храна. Определят го и като  философия и начин на мислене. Идеята е да се нахранят очите, а след това и тялото. Няма граница за фантазията, която може да се прояви върху храната.

„Златната ябълка“ – така се казва едно от последните произведения на уникалната група „Оратница“. В случая обаче не става дума за песен, а за ръчен труд. Момчетата от бандата също се включиха в карвинг демонстрацията в Лясковец, показвайки сръчност, бързина и талант, под зоркото око на председателя на Българската асоциация по карвинг – Веселина Славчева. Тя им връчи специални ножове и даде първия урок по дълбаене и гравиране в кората на плодове и зеленчуци.  Членовете на бандата предпочетоха да творят върху ябълки, защото много ги обичат и някои от опитите бяха хапнати на момента. За начинаещи този вид изкуство отнема доста време, но „Оратница“ обещаха да тренират и догодина, когато пак ще се включат в зеленчуковия маратон на Лясковец, за да смаят публиката. Идеята е дори да изнесат концерт със зеленчукови инструменти, които карвинг просветителят у нас  Веселина Славчева предложи да направи специално за „Оратница“.

Четири нови песни представи на лясковчани етно формацията на страхотен концерт с перфектен звук и пироефекти. Сцената беше настанена пред единствения на Балканите Музей на гурбетчийското градинарство. Със своите интерпретации на народна и етно музика момчетата от „Оратница“ подсилиха посланието на второто издание на фестивала в Лясковец: „Да съхраняваме традициите и да градим мостове към следващите поколения.“                                   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.