1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Животновъдите постигнаха успех в преговорите за финансовата рамка за сектора

Животновъдите постигнаха успех в преговорите за финансовата рамка за сектора

Снимка:

Държавата е поела ангажимент да изплати до 70 на сто от полагащите се субсидии за годината

Животновъдите постигнаха успех в преговорите за финансовата рамка за сектора за тази и следващата година. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Представители на част от големите браншови асоциации в сектора дойдоха в парламента, за да подпишат с финансовия министър Петър Чобанов споразумението, по силата на което фермерите ще си получат исканите 70 на сто от държавните субсидии за бранша тази година.

Причините за споразумението са, че проблемите в сектора и липсата на перспектива, която да дава сигурност на животновъдите, са довели до недоволството на една част от фермерите, а други са чакали да се намери  добрият тон за консенсус за подписването на такова споразумение, обясни Зоров.

По думите му споразумението, е едно от най-важните в сектор животновъдство. Той подчерта, че то е подписано и от финансовия министър, което фермерите възприемат ката гаранция. В документа освен подписа на Чобанов са и тези на земеделския министър Димитър Греков и на председателя на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова.

Чрез споразумението държавата е поела ангажимент да изплати до 70 на сто от полагащите се субсидии за годината, а останалата част животновъдите ще получат до 15 януари догодина. През 2014-та пък пълният размер на субсидията ще е изплатен в рамките на календарната година.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.