1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 1 800 тютюнопроизводители съдят държавата

1 800 тютюнопроизводители съдят държавата

Земеделските стопани са недоволни от разпределението на националните доплащания в сектора

Тютюнопроизводители съдят държавата заради несправедливото, според тях, разпределение на националните доплащания в сектора. Това съобщи за Агенция "Фокус" Иван Събъхлъков, производител от Гоце Делчев.

Той обясни, че делото вече е образувано и се води в Административен съд – София от името на всички 1 800 тютюнопроизводители в страната, които са ощетени. Те получиха с лев по-малко след тазгодишното разпределение на националните субсидии, според което за сорт „Басми”, най-широко отглежданият в Гоцеделчевския и Кърджалийския регион, имаше различни цени.

Тютюнопроизводителите с референтни количества до 2 тона получиха по 3,00 лв./кг, а останалите с референтни количества над 2 тона – по 2,04 лв./кг. Тези средства вече са достигнали до земеделските стопани.

Иван Сабахлъков коментира, че подобно разделение на работещи и по-малко работещи никога не е имало. Той го определя като политическо и е сигурен, че ще спечели делото в българския съд. В противен случай ще се стигне и до Страсбург, категоричен е земеделецът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.