1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 11% от заетите в селското стопанство у нас внасят осигуровки върху доходите си

11% от заетите в селското стопанство у нас внасят осигуровки върху доходите си

Общо 739 000 души работят в сектор "Земеделие" по данни на агростатистиката

Едва 11% от заетите в селското стопанство у нас внасят осигуровки върху доходите си. За това алармираха от земеделската федерация към КНСБ. Въпреки че през последните пет години българското земеделие е подпомогнато със 7 милиарда лева европейски средства, това по никакъв начин не намира отражение върху заетостта и доходите в селското стопанство.

39 на сто от населението на България живее в селските райони. Там обаче е регистрирана и най-високата безработица - над 20%, като за младите хора тя достига до 30%. По данни на агростатистиката през последните 5 години заетите в земеделие са намалели с една четвърт, като 92% от работещите във ферма или на полето са т. нар. "семейна работна ръка", която е на непълен работен ден.

Много нисък е и образователният ценз на заетите в сектора, като едва 3% от управителите на стопанства имат някакво специализирано образование, а близо половината от тях са над 65-годишна възраст.

Това вероятно обяснява и ниската производителност на труда, която е с 30% под нивото на средната за страната. Само 11 на сто от общо 739 000 души, работещи в сектор "Земеделие", участват в осигурителната система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.