1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 11-та Световна конференция на Асоциацията на малинопроизводителите

11-та Световна конференция на Асоциацията на малинопроизводителите

Делегати от цял свят се събраха в Арбанаси

Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните беше открито  в Арбанаси край Велико Търново. Събитието продължава и днес - 8 май с посещение на малинови полета и хладилни бази в района на Попово и Лозница. Именно това са районите у нас, където малинопроизводството е съсредоточено. В конференцията участваха 23 държави, сред които Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Чили, Китай, Македония, Германия, Италия, Мексико, Холандия, Полша, Румъния, Сърбия, Швеция, Обединеното кралство, САЩ и Шотландия.

Над 200 малинопроизводители, научни работници участват в събитието. Форумът откри председателя на Световната организация на малинопроизводителите – „IRO“ Антонио Домингес от Чили. Партньор и домакин на срещата е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните – БАМ-Я, начело с председателя Божидар Петков. Тридневната конференция се провежда под патронажа на земеделския министър Румен Порожанов. Събитието се провежда за първи път в България, а през 2018 г. се отбелязват и 20 години от първата конференция в Чили през 1998 г.

При откриването на форума Домингес подчерта, че четири държави са основните малинопроизводители в света, но всички останали са не по-малко отговорни за качествената реколта и за решаването на общите проблеми. Сред тях трудното намиране на работна ръка, промените в климата, цените на продукцията и трудната борба с вредителите.

Божидар Петков съобщи, че през 2017 г. България е имала около 2200 ха с малинови насаждения, от тях 1863 ха са плододаващи. Реколтата за това време е била 7476 т. Производството обаче е много по-голямо, тъй като 7000 т малини са изядени от гостите на Черноморието, без тези количества да са включени в статистиката. Средният добив на малини в България е 4 т/дка., но интересът към тези култури нараства.

Попово, Лозница, Самоков, Троян и Пловдив са регионите с най-много малини, като над 70 на сто от продукцията се замразява, около 10% отиват за сокове и 20 на сто се влагат в мармалади. У нас 112 предприятия преработват ягоди и малини, като 80% от продукцията се изнася за Западна Европа и Америка.

Експертите се обединиха около това, че трябва да координират усилията си, за да повишат конкурентоспособността си. Трябва да работим за качествена продукция и за насърчаване на производството“, коментира Петков.

Международното изложение е финансирано от Държавен фонд "Земеделие", а Агро ТВ е медиен партньор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.