1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 120 години Съюз на ветеринарните лекари в България

120 години Съюз на ветеринарните лекари в България

Снимка:

Юбилейно тържество събра ветерани и съвременни представители на професията

Юбилейно тържество на Съюз на ветеринарните лекари в България (СВЛБ) под мотото „120 години традиция с бъдеще“ събра в София представители на няколко поколения, посветили жизнения си път на ветеринарната професия у нас. Днес тя обхваща широк спектър от специалисти и е многообразна в своята същност. Затова в СВЛБ вече членуват и ветеринарни лекари, които се занимават с лабораторна дейност, ангажираните в сферата на производството и разпространението на ветеринарно-медицински препарати, ветеринарните лекари, които са специалисти по контрола на храните, здравеопазването и хуманното отношение към животните, граничния контрол, експертите по ветеринарно-медицинските продукти, контролиращите качеството и стандартите на храните и продуктите в страната. Членове на съсловната организация са и ветеринарните лекари-научни работници, тези, които преподават в средните и висшите учебни заведения и ветеринарни лекари от Българската асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни, член на WSAVA, FECAVA, FVE.

Пред ведрите лица на присъстващите на тържеството негови предшественици на поста председател на Съюза на ветеринарните лекари в България, настояшият шеф д-р Михаил Бащавелов откри юбилейното тържество с кратка ретроспекция в историята на съсловната организация. Оказа се, че тя е една от най-старите у нас, втора като давност във времето, предшествана само от Съюза на архитектите, основан през 1885 г.

Идеята за създаването на организацията на ветеринарните лекари е рожба на 16 наши предшествиници, събрали се на 16 август 1892 г. на Първото българско изложение в град Пловдив. Била е кръстена Дружество на ветеринарните лакари в България, регистрирано през 1893 г. За изминалия век тя расте, развива се, пада, била е в колапс, но винаги жива в сърцата на ветеринарните лекари. Познава успехите и неуспехите, била е възхвалявана и унижавана от свои и чужди, но винаги е отстоявала достойното си поведение. Дружеството се е борело за утвърждаване ролята и значението на ветеринарната служба в стопанския и духовен живот на страната, водело е просветна дейност сред населението по въпросите на скотовъдството и опазване здравето на животните и човека. С искане от 1896 г. до министър-председателя дружеството е настояло за създаване на Върховен ветеринарен съвет във всеки окръг, както и във всеки граничен контролен пункт да има по един ветеринарен лекар, а в големите общини - такъв за преглед на животните за клане и месо.

В първите години след Освобождението ветеринарните лекари са били единствените специалисти в областта на скотовъдството. На 28 януари 1922 г. на извънредно събрание на дружеството се взима решение то да прерасне в Съюз на ветеринарните лекари в България. Днес в съсловната организация Български ветеринарен съюз, която е създадена със Закон за съсловната организация на ветеринарните лекари в България през 2007 г., членуват само една част от практикуващите ветеринарни лекари.

На юбилейното им тържество поздравителен адрес от името на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов (първият земеделски министър у нас по професия ветеринарен лекар) поднесе заместникът му д-р Цветан Димитров. Специално поздравление до СВЛБ изпратиха и премиерът Борисов, ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. дсн Иван Станков, представители на научни и професионални институции у нас.

Личен поздрав към колегите си поднесе и изпълнителният директор на Българската агенция по безопастността на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов, който беше и последният генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба преди вливането й в контролния орган. Като представители на БАБХ функциите на българските ветеринарни лекари станаха още по-важни и мащабни - отговорност и териториален обхват в един глобализиран свят и обединена Европа, на която България е външна граница.

На тържественото честване д-р Михаил Бащавелов връчи награди под формата на юбилейни плакети на заслужилите ветерани и представители на СВЛБ.     

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.