1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 15 евро стигна изкупната цена на килограм охлюви

15 евро стигна изкупната цена на килограм охлюви

При добра година от декар могат да се произведат до седем тона продукция

През миналата година изкупната цена е била около 6 евро за килограм, допълват от клъстера. Цената се вдигна и ще остане на не по-ниски нива от 15 евро,защото от охлювите се произвеждат екстракти - слуз и хемоцианин (синята им кръв), които са много ценни биологични продукти, коментира Симона Моллова, главен консултант на НОК, предаде БТА.

Само един грам лиофилизирана (сушена) слуз струва на международния пазар около 130 евро, посочи тя. При добра година от декар могат да се произведат до седем тона продукция.

Фермите за охлюви работят от май-юни до октомври. През това време охлювите - по около 250 000 на декар, с големина на лещено зърно, стават около 30 грама. Необходимата сума за започване на бизнеса е между 20 и 25 хил. лева за декар. Инвестицията включва разходи за малки охлюви, фураж, добавки и водна инсталация.

Според специалистите инвестицията се "избива" още през първата година, дори при минимален добив от около 2 тона на декар, като допълнителните приходи за предприемача са още толкова. При идеални условия брутните приходи от декар може да стигнат 100 хиляди евро годишно.

Охлювите, произведени от НОК, не се изнасят и не се продават на вътрешния пазар за консумация, а се използват в медицинската козметика и за хранителни добавки, подпомагащи лечението на чернодробни, стомашни и белодробни заболявания.

Според данни на НОК в страната има над 150 охлювъдни ферми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.